Bantuan Dengan Tugasan

Terdapat kaedah yang lebih baik dalam melakukan penyelidikan untuk tugasan anda dari membuat carian sepenuhnya dengan menggunakan Google.


Menerusi penggunaan Sumber Perpustakaan, anda akan memperoleh aksesan secara terus terhadap jutaan buku yang berkualiti, artikel jernal dan lain-lain sumber yang boleh digunakan untuk tugasan anda. Panduan ini akan memberi langkah-langkah berkaitan proses yang anda patut lakukan apabila membuat carian sumber untuk tugasan anda; dari memahami bagaimana membuat carian dari sumber kami hinggalah menyediakan senarai rujukan.

Setelah anda membuat penganalisaan terhadap soalan tugasan anda dan mengenalpasti kekunci konsepnya anda perlu mengenalpasti apakah sumber maklumat yang boleh digunakan.

Mengenalpasti sumber maklumat yang berkualiti tinggi untuk tugasan anda akan memberikan kuasa kerja anda terhadapnya dan menunjukkan anda memahami topik yang dibincangkan.

Tidak semua maklumat boleh dipercayai atau mempunyai kebenaran, dan sumbernya berbeza dari segi keluasan kerelevanannya, kekinian, kekuatan, dan ketepatan.

Himpunkan rujukan anda secara tersusun dan betul.

Tip untuk Menulis Tugasan yang Baik

Kongsi :